Denna artikel handlar kort och gott om Hårdrock & Metal!
Hårdrocken grundades i slutet av 60-talet då rocken blev allt hårdare och tyngre! Exempel på viktiga band/artister i slutet av 60-talet som har betytt mycket för hårdrockens ursprung:
- Jimi Hendrix
- Deep purple
- Blue cheer (Relativt okända, men hade ett ovanligt ”hårt” sound redan 1968)
- Steppenwolf (Mest känd för låten ”Born to be Wild”)
- Led zeppelin
Många skulle nog klassa flera av dessa band som vanlig ”Rock” idag, men de var utan tvekan väldigt viktiga för hårdrocken och hade alla ett hårdare sound. Jämfört med tidigare band, som till exempel Beatles och Rolling stones. Det sägs även att termen ”Heavy metal” uppstod med låten Born to be Wild som nämndes tidigare.
Textraden ifråga lyder såhär:
”I like smoke and lightning, Heavy metal thunder”
På 70-talet växte sedan hårdrocken och blev allt större, fler och fler band bildades och det släpptes massor av bra och betydelsefulla album, särskilt i början av 70-talet.
Några artister/band som var viktiga inom hårdrocken på 70-talet:
- Black Sabbath
- KISS
- Alice Cooper
- AC/DC
- Thin Lizzy
- Aerosmith
- Uriah Heep
- Judas Priest
Rekommenderar i princip alla album som dessa band/artister släppte under 70-talet! Efter 70-talet kommer såklart 80-talet. Även det ett mycket viktigt årtionde! Under 80-talet förändrades musiken en hel del och det uppstod även många olika subgenres inom hårdrock & metal, som till exempel glam/sleaze, thrash/speed metal och mer kommersiell hårdrock. Glamrocken fanns redan på 70-talet men utvecklades en hel del under 80-talet.
Exempel på band som förknippas med glam/sleaze på 80-talet: (Helt eller delvis)
- Mötley crüe
- Faster Pussycat
- L.A. Guns
- Guns n´ Roses
- W.A.S.P.
- Twisted Sister
- Skid Row
Vissa är nog inte helt överens om alla dessa exempel, det är väl lite en tolkningsfråga och beror delvis såklart på vilket album eller vilken tidsperiod som man syftar på.
Jämför till exempel Mötley crües album Theatre of Pain med Shout at the Devil, så är det ganska så olika stilar. (Både imagemässigt och musikaliskt). W.A.S.P och GNR skulle nog många också klassa som ”vanlig hårdrock”, som alltid är det lite av en tolkningsfråga och knepigt ibland med alla genreindelningar.
Vi går i alla fall vidare med Thrash metal/Speed metal! Som lite är raka motsatsen till glam och sleaze, kan i princip lova att nästan ingen gillade båda dessa stilar på 80-talet, i alla fall inte öppet. Det var lite ”hårdrockare vs. synthare” över det.
Idag är folk lite öppnare rent musikaliskt kan man väl säga. I vilket fall, thrashen uppstod i början av 80-talet och var ofta influerat av de hårdare hårdrocksbanden som redan fanns (särskilt de engelska banden, Iron maiden, Saxon, Judas Priest, Venom etc), men de var ofta även influerade utav av punk och hardcore, därifrån som många fick ”speeden” ifrån.
Thrash metal var helt enkelt en snabbare och brutalare form av hårdrock. Det är egentligen ingen större skillnad mellan speed metal och thrash metal, men speed metal var väl i regel alltid snabbt. Viktiga band inom thrash metal på 80-talet:
- Metallica (Särskilt deras fyra första album, innan ”svarta albumet” alltså.)
- Megadeth (Med Dave Mustaine, som ursprungligen var gitarrist i Metallica)
- Slayer
- Anthrax
- Testament
- Annihilator
- Exodus (Kirk Hammets band innan Metallica)
- Sepultura
De fyra första banden är även kända för det klassiska begreppet ”The Big Four”, de var helt enkelt de största inom thrashen på 80-talet. Det var dock först år 2010 som alla dessa band turnerade ihop. (Hela spelningen från Ullevi sändes på SVT sommaren 2011).
Kommersiell hårdrock – Förutom att det blev hårdare och brutalare med thrash metal, så blev hårdrocken på 80-talet samtidigt faktiskt mer komersiell och mer ”radiovänlig” än den varit tidigare. Främst med band som svenska Europe, Bon Jovi, Poison med flera som alla hade hitlåtar som spelades flitigt på radion.
Det var lite om hårdrocken de 20 första åren, resterande 20 åren har det skapas ännu fler subgenres. (Har inte tagit med alla här heller).
Rock on!