På senare år har trädgårdsintresset ökat och har fått till följd att även odlandet av mera ovanliga och exotiska växtarter ökat. På grund av detta tar fler och fler plantskolor in arter som tidigare inte funnits till salu i Sverige förut. Tyvärr finns inte alltid kunskapen hos den berörda personalen hur härdiga dessa arter är och vilka krav de ställer på växtplatsen.
Då det dessutom till stor del saknas litteratur på svenska som tar upp dessa arter lämnas kunden ofta i sticket vilket kan få till följd att dessa växter inte sköts optimalt och inte heller ger odlaren den tillfredsställelse den förväntat sig. I värsta fall dör plantan på grund av att den inte var tillräckligt härdig eller planterades i helt fel jord etc.
En viktig sak att veta är att härdigheten kan variera i stor grad inom en viss specifik art då många växter har ett stort utbredningsområde med stora klimatskillnader. Detta har till följd att varje växt är genetiskt anpassad för det lokala klimatet på växtplatsen.
När du köper en planta på en plantskola kan du aldrig vara säker på att den är ”härdigast möjligt” d.v.s. kommer från den artens mest vinterkalla områden. När det gäller arter som funnits i odling i Sverige under lång tid brukar man dock ange till vilken klimatzon just den klonen är härdig men när det gäller nyligen introducerade arter brukar denna information saknas då man måste provodla en art i många år innan man kan vara helt säker på hur härdig den är.
På grund av detta är det viktigt att vara medveten om att när man köper en nyintroducerad art och planterar i sin trädgård så är det en chansning och det kan mycket väl hända att den stryker med en kall vinter på grund av att den inte varit tillräckligt härdig.
Ett exempel på en växtart som blivit alltmer populär att odla på friland är väderkvarnspalmen, Trachycarpus fortunei och som man här och där kan läsa att den är fullt härdig i odlingszon I (som är den mildaste zonen i Sverige) men där dog massvis av palmer efter de kalla vintrarna 2009/10 och 2010/11. Det har därmed visat sig att ska man med någorlunda säkerhet odla denna palm i sin trädgård måste men ge den ett rejält vinterskydd även om man är så lyckligt lottad att man bor i landets allra mest gynnade delar. Detta förfarande gäller även många andra nyintroducerade växter såsom t.ex. oliv, lager, eucalyptus, medelhavspalm m.fl.
Om man vill odla ”på gränsen härdiga” växter är det mycket viktigt att tänka på att plantera dem i en rejält väldränerad jord då det förbättrar växten chanser att överleva kalla vintrar. En annan sak att ta i beaktande är att placera dem i ett skyddat läge, t.ex. nära husväggen eller i skydd av en mur o.d. där det alltid är lite varmare än mitt ute i trädgården.
Genom att täcka marken runt plantan med ett tjockt lager löv så minskar man risken med djup tjäle. Städsegröna växter kan även behöva ett skydd mot vårsolen då de annars kan få torkskador om marken trots täckning är frusen så att de inte kan ta upp något vatten.
Något som generellt gäller för växter men som är extra viktigt när det gäller mindre härdiga arter är att inte gödsla med något medel som innehåller kväve efter midsommar. Detta är egentligen bara en tumregel och kan naturligtvis modifieras lite beroende på var man bor. Trädgårdar man i en kall klimatzon med relativt korta somrar bör man kanske sluta göda lite tidigare och de som bor i de mildaste delarna av landet kan med samma logik göda något senare.
Många spännande arter som man kanske vill testa finns ännu inte att köpa i Sverige men idag är det lätt att handla utomlands. Så länge som man nöjer sig med att köpa inom EU är det inga problem med tull, sundhetscertifikat och dylikt.